School Of Humanities

University of Bristol

Project Details

Client
University of Bristol

Architect
ADP

Contractor
ISG Construction

Value
£9.8m

Contract Period
74-week programme

Form of Contract
NEC 4

GIFA
2,551 M2

The new masterplan sees a transformation of existing facilities within the grounds of the faculty’s Grade ΙΙ listed Victorian villas on Woodland Road. The project is a direct response to rising demand for places at the University’s highly regarded School of Humanities, which has significantly expanded in the last five years.

ISG will infill space at the rear of the properties to create contemporary learning and research space, that is sympathetic to its surroundings. Designed by ADP, the two-storey steel frame structure will provide new teaching and lecture facilities, with flexible and inspiring spaces for both students and staff on the city campus. The building will also house a new gallery space, and dynamic exhibition areas.

In line with the University’s sustainability commitments, the new hub is targeting a BREEAM excellent performance rating.

Maximising space to provide modern facilities for the humanities faculty is key to the masterplan for the new Humanities Hub. With the constraint of space being a major factor, the design teams and ISG have worked creatively to overcome these issues.

The original site comprises an existing single-storey building and external courtyard space, located behind the two main Grade ΙΙ listed villas.

This adjacency to existing buildings was immediately identified during the pre-construction phase as a key area of design risk, and early works involved re-evaluation of the basement perimeter, to increase the area between existing buildings and the boundary, whilst maximising the footprint to accommodate a lecture theatre, cinema, and plant room.

As the basement encompasses the entire footprint of the site, effective logistics management is critical to the success of the build.

Surrounded by buildings with mixed ownership, this scheme has complex party wall challenges that were all fully investigated during the early design stage.

The solution

As the Risk Schedule identified the basement design as the area of highest risk, ISG and the design team appraised various re-design options.

The priority was to re-design the basement perimeter, with the requirement to both minimise risk to adjacent properties and enable sufficient space to construct the retaining walls. By re-positioning the plant room and subsequent risers, whilst maintaining the position of the lecture theatre, adequate space was created.

The second challenge was the design of the retaining structure and its subsequent effect on wall design. With budget and programme constraints to consider, a hybrid solution was developed, which moved away from the simplest option of using contiguous piling in all three areas.

Retaining structure;

  • Contiguous pile wall to part of the perimeter as a retaining system for two sides of the lecture theatre on the North East of the site, this is pinned with free standing cantilevers
  • Slope batters at 2.1m for remaining basement wall structure

Wall design solution;

  • Waterproofed contiguous pile wall with masonry face, incorporating drainage gulley
  • Precast wall favoured for remaining walls, with integrated damp proof membrane and stone backfill placed between the building’s steel frame structure

Vibration monitoring ensured piling works for both the contiguous wall and the basement floor, from which the steel frame is mounted, did not impact on adjacent properties.

To overcome the restricted footprint, ISG is working closely with Bristol City Council Highways Department to create a traffic-controlled loading lane on the busy Tyndalls Road. This has enabled the efficient offload of materials via the site tower crane, which is of vital importance to the movement of materials around site.

Access routes for site operatives are also carefully managed. The site office and welfare facilities are based in one of the existing villas and as progress on site continues, access routes for operatives are adapted to meet the demands of the project.

Lessons learned

The hybrid piling solution adds to ISG’s knowledge base of implementing innovative ground engineering solutions and this learning will be communicated around the wider business.